Mammas kubb

Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten
¾ tsk salt
1 ½ dl mörk sirap
1 l fint rågmjöl
3 ½ dl vetemjöl

Form: kastrull eller flaska med raka kanter och lock, ca 2 ½ l – som kan stå i ett vattenbad. Alternativt 2 limpformar á 1 ½ l – placeras i ugnens långpanna med vattenbad.

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig.
  2. Rör ner salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Bearbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Den ska inte vara alltför fast (tillsätt i så fall lite mera vatten).
  3. Smöra och mjöla formen och lägg i degen (den bör ha plats att jäsa sig nästan dubbelt så stor). Lägg på lock eller plast och låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Ställ formen med lock i vattenbad på spisen eller täckt med plast och aluminiumfolie i ugnens långpanna (200 grader i ugnen). Vattnet bör stå till 2/3 av formens höjd. Tänk på att fylla på vattnet flera gånger under koktiden. Låt koka ca 5 timmar på spisen. I ugnen går det snabbare, ca 3 timmar. Det kan vara svårt att kolla när kubben är färdigkokt men det tar minst 5 timmar på spisen. Efter det kan man försiktigt lätta på locket och mäta innertemperaturen. Den bör vara minst 94 grader.
  5. Stjälp upp kubben och låt den kallna inlindad i handduk. Skär sedan den runda kubben i fyra delar så skivorna blir trekantiga.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *